1 Kasım Dünya Vegan Günü

1 Kasım Dünya Vegan Günü. Televizyonlarda, dizilerde, sohbet aralarında, tanışmalarda, markette, restoranda ve sokakta yanlış bilinen, yanlış anlatılan, araştırılmayan, okunmayan, hakaretler edilen veganlık konusunda doğru bilgi edinmeye çalışmak ve veganları yargılamadan önce anlamaya çalışmak için güzel bir gün.

1 Kasım Dünya Vegan Günü’nün kutlanmaya başlaması aslında 1944 yılına kadar uzanıyor. Vejetaryen Elsie Shrigley ve Donald Watson’un Londra’da, şu anda hâlâ aktif olan Vegan Society’yi kurması ve dikkatleri veganlığa çekmesinden 50 yıl sonra, 1 Kasım 1994 tarihinde ilk Dünya Vegan Günü ve Vegan Society’nin 50. Kuruluş yıl dönümü kutlandı. Bu kutlamanın ardından 1 Kasım Dünya Vegan Günü’nde kutlama yapmak geleneksel hâle geldi. Veganlar her yıl 1 Kasım günü hayvanları köleleştirerek onlardan çeşitli şekillerde yararlanmaya son vermeyi kutluyor ve veganlığın hem dünyaya hem de insan sağlığına yararlarını anlatıyorlar.

Veganlar, hayvanların köleleştirilmesine karşı çıkarlar ve bu konuyu etik açıdan benimserler. Hayvanların haklarını savunurken sadece kedilerin ve köpeklerin haklarını değil, aynı zamanda koyunların, kuzuların, keçilerin ve atların haklarını da savunurlar. Bu nedenle atlı faytonlara, hayvanların kurban edilmesine ve onların yaşan haklarının ellerinden alınmasına karşı çıkarlar. Yani hayvanların mal durumundan çıkarılmasını ve köleliğin sona ermesi gerektiğini savunurlar. Bu yaklaşımın kurucu teorisyeni Gary L. Francione’nin bu konudaki ifadeleri çok ünlüdür: “Tüm hissedebilir canlıların bir temel hakkı bulunur: Başkalarının mülkü olarak muamele görmeme hakkı.”

Veganlık Bitkisel Beslenme Değildir

Veganlık ile bitkisel beslenmenin birbirine karıştırıldığını görmek çok üzücü. Veganlık bitkisel beslenmeden ibaret olmadığı gibi, bitkisel beslenen her insan da vegan değildir. Veganlık, etik bir duruş ve anlayış gerektirir. Bitkisel beslenen bir insan atlı faytonlara karşı olmayabilir. Ayrıca hayatının bir döneminde bitkisel beslenmesine hayvansal ürün ekleyebilir. Ancak veganlar hayvanların her türlü kullanımına karşıdırlar ve hayatlarının hiçbir döneminde hayvansal ürün tüketmezler.

Veganlık sadece beslenme açısından da ele alınmamalıdır. Çünkü hayvanların kullanımı sadece beslenme amaçlı kullanımlarla sınırlı değildir. Hayvanlar deney maksadıyla da kullanılırlar. Spor adı altında, eğlence adı altında ve deney adı altında çok sayıda hayvan eziyet ve zulüm çekmektedir. Dolayısıyla veganlar, hayvansal madde içeren ve hayvanlar üzerinde denenen ürünleri de kullanmazlar.

Hayvanların hakları sadece kendilerine aittir. Onların bedenleri ve hayatları üstünde hak iddia etmeye hakkımız yoktur. Biz dünyaya bunun için gelmedik. İnsan aklı ve iradesiyle dünyayı iyileştirebileceği gibi kötüleştirebilir de.

Seçim bizim elimizde.

1 Kasım Dünya Vegan Günü kutlu olsun!

Bunları da beğenebilirsin

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.