Vegan Yemek Tarifleri Kitabı

Vegan yemek tarifleri kitabı pek çok veganın aradığı bir kitap türü. Ben Vegan Yemek Tarifleri for Dummies adlı kitabı büyük bir beklentiyle aldım. Çünkü ailede tek vegan bendim ve bildiğim tarifler çok kısıtlıydı. Bu kitap sayesinde pek çok farklı ve yeni tarif öğrenebileceğimi düşündüm. Yazarı Alexandra Jamieson olan kitabı Tuba İlze Türkçeleştirmiş. Kitabın orijinal adı Vegan Cooking for Dummies.
Vegan Yemek Tarifleri kitabı aslında amacına çok güzel hizmet eden ve veganların çok bilgileneceği bir kitap. Hangi sebzede hangi vitaminler var? Mineralleri hangi besinlerden alırız? Bunlar gibi pek çok güzel bilgi var kitapta. Üstelik veganlık konusunda da yararlı metinler var. Ancak sıra tariflere geldiğinde tatmin olmak pek mümkün değil. Tariflerin uygulanabilirliği içeriklerin okunduğu andan itibaren azalıyor. Buna bir örnek verelim:
Tarifin adı: Zencefil, Armut ve Ispanak Shake
Şimdi tarifin malzemelerine ve hazırlanışına bakalım.
Bu tarifin bizim damak tadımıza uygun olduğunu hiç sanmıyorum. Özellikle evde vegan olmayan ve fakat vegan yemekleri tatmak konusunda önyargılı olmayan birinin bunu yemekten hoşlanacağını hiç sanmıyorum. Malzemeler temin edilebilir belki ama Türkçeleştirme sırasında tarifler bizim damak tadımıza uygun hale getirilebilirdi.
Mısır Unu Tabanlı Sebzeli Kiş Tarifi
Diğer bir örnek de Mısır Unu Tabanlı Sebzeli Kiş Tarifi. Bu tarif bize daha uygun gibi. Mısır ununa yabancı değiliz. Ancak malzemeler göz korkutucu. İpek tofu, besin mayası gevreği, 2 yemek kaşığı ararot tozu, 1 tatlı kaşığı doğal olarak demlenmiş soya sosu (tamari, shoyu veya Bragg’ın Sıvı Aminoları)? Türkiye’de veganlık yeterince zorken, tofu ve vegan peynir bulmak daha da zorken bu kitapta Türkiye’de bulamayacağımız markaların ürünlerinin olması kafa karıştırıcı.
Ben 22 Aralık 2017’de vegan oldum. Nisan ayında ilk kez 2018 Didim VegFest‘e katıldım. O tarihten bu yana veganlığı açıklamakta zorlandığım gibi, vegan ürünler bulmakta da zorlanıyorum. Bu nedenle tofu, soya sütü, vegan peynir ve her türlü bitkisel sütü aramayı bıraktım. Bunun yerine sebze, meyve, otlar ve baklagillerden oluşan bir beslenme tipi oluşturdum. Vegan ürünler zor bulunduğu gibi çoğu zaman pahalı da. Temizlik ürünlerini bulmakta zorlanmıyorum. Pek çok marka cruelty-free ve vegan ürün sundu piyasaya. Ancak farklı tarifler bulmak sadece internette mümkün ve bunların çoğu İngilizce. İnsanları vegan olmaya özendirirken ve onları damak tatlarını kaybetmeden vegan olabilecekleri konusunda ikna etmek gerekirken böyle bir kitabın içinde uygulanması zor ve damak tadımıza uymayan tariflerin bulunması bende hayâl kırıklığı yarattı. Bu tabi ki kitabın kesinlikle yararsız olduğu anlamına gelmiyor. Kitabın içinde uygulanabilecek tarifler de var. Üstelik ilham verecek ve bazı malzemelerin değiştirilerek uygulanabileceği tarifler de mevcut.
Veganlık, insanların damak tatlarını kaybetmeden de uygulayabilecekleri ve sürdürebilecekleri bir yaşam biçimi. Bunu ailemiz ve arkadaşlarımız için pişirdiğimiz yemeklerle ve tatlılarla kanıtlayabiliriz. Çünkü her canlı yaşamayı hak ediyor.
Güncelleme: for Dummies Türkiye hesabı Twitter’da blog yazıma yanıt verdi ve bana bir kitap hediye etti. Kitaptaki tarifler ve malzemeler konusunda verdiği cevapları aşağıya ekliyorum:
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.